Po Kapali čaršiji može se šetati satima i danima, bilo da se radi o shoppingu ili samo o razgledanju.



Prije nego što se uputite u Tursku, a pogotovo na Kapali čaršiju treba vas neko ko otprije ima iskustvo kupovanja u Istanbulu dobro pripremiti na to. Zlatno pravilo je da nikad prodavačima na bazaru ne smijete odati koliko vam se neka stvar sviđa i da cijenu spuštate najviše što možete. Treba biti uporan, jer nakon dugog cjenkanja, na kraju će vas ipak pitati koliko vi nudite, i ako vam se posreći prodati vam za tu cijenu. Međutim, navodno je svjetska kriza došla i do Velikog bazara, pa ni cjenkanje nije ono što je nekad bilo, barem tako kažu oni koji su prije ovdje kupovali, tako da su trgovci ipak manje popustljiviji na cijenama nego prije.



Nekada je teško procijeniti po čemu formiraju cijenu, ali najprije vas pitaju odakle ste, pa je očito da i to utječe na cijenu. Ako u Istanbulu ne usavršite cjenkanje, nećete zasigurno nigdje. U svakoj trgovini će vas ponuditi čajem i pravom turskom kafom, i to besplatno, jer je to dio turske tradicije.



Kapali čaršija u Istanbulu omiljena je turistička atrakcija. Kapali čaršija je natkrivena tržnica koja se prostire na 47.600 metara kvadratnih i ima čak 4.000 dućana, a širi se i na okolne gradske ulice, te je najveći shopping centar na svijetu. Na Kapali čaršiji prodaju se najrazličitiji proizvodi od zlata, kože, drva, keramike i bakra kao npr. nakit, jakne, začini, torbe i koferi, tepisi, satovi, šeširi, tkanine, odjeća i potrepštine za trbušne plesačice, prženi kesteni i ušećereno koštunjićavo voće, suveniri i razglednice, čajevi, ukrasni tanjuri, čajnici i setovi za čaj, džezve za kavu, narghile itd. Po Kapali čaršiji može se lunjati satima i danima, bilo da se radi o shoppingu ili samo o razgledavanju.








 Grand Bazaar, Istanbul-Wikipedia 261857_1111_vampire_BR_300x250

Objavi komentar

 
Top