Otok Lord Howe je maleni vulkanski otok veličine 56 km² smješten u južnom dijelu Tihog oceana, u Tasmanovom moru, oko 600 km istočno od obala Australije. Ima samo 347 stalnih stanovnika, dok je broj turista ograničen na 400 odjednom.



Od 1982. godine ovi otoci su upisani na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Australiji i Oceaniji zbog svoje iznimne ljepote i bioraznolikosti.



God. 2000., osnovan je i Pomorski park Lord Howe, površine oko 3.000 km², kojim upravlja Odjel za okoliš i nacionalnu baštinu Commonwealtha.

Howe Sound

Prvi doseljenici na otok su došli 1834. godine. Na osnovu istraživanja zaključeno je kako je do tada otočje bilo nenaseljeno i da nijedan polinežanski narod nije kročio na otok. Ime je otočje dobilo po prvom admiralu britanske flote lordu Richardu Howeu. Od 1947. godine ustanovljena je redovna brodska linija s Australijom, a od 1974. radi i aerodrom.

Howe Sound

Otok ima oblik polumjeseca dužine 10 km i 2 km širine. Krajolik je brdovit i izgrađen je od vulkanskih stijena. Erozija polako guta otok i pretpostavlja se da će biti potpuno potopljen za 200,000 godina.



Klima je oceanska s umjerenim temperaturama i obilnim padalinama tokom cijele godine. Temperatura se kreće od 15°С u avgustu do 22,8°С u februaru. Najveći dio otoka je prekriven kišnom šumom, dok na sjeveru ima pašnjaka.




Objavi komentar

 
Top